Fructul pe care să îl consumi, întotdeauna, după ce bei cafea. Cafeaua și un fruct popular sunt o combinație foarte sănătoasă, relatează Dr. Krutika Nanavati. Specialistul recomandă consumul unei banane după fiecare ceașcă de cafea.
Medicul spune că acest obicei util pare probabil ciudat pentru mulți, dar există explicații științifice în spatele recomandării sale. Specialistul explică de ce este important să mâncăm 1 banană după fiecare ceașcă de cafea.
„Dacă bei cafea pe stomacul gol, poți dăuna mucoasei stomacului. Bananele protejează mucoasa stomacului de efectele negative ale cafelei, fără a reduce efectul tonic. Și, în general, bananele sunt foarte sănătoase. Conțin vitaminele B, C, PP, betacaroten, potasiu și fier”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Fructul care stimulează sistemul imunitar și protejează inima: Consumă-l în fiecare zi
„Bananele conțin și amine biogene, precum dopamina și serotonina, care normalizează funcționarea sistemului nervos și previn apariția depresiei”, adaugă expertul.
Bananele conțin o anumită cantitate de vitamina A, o vitamină liposolubilă care este foarte importantă pentru protecția ochilor și o vedere bună. Consumul zilnic de vitamina A reduce, de asemenea, riscul de orbire nocturnă.
Reduc nivelul de stres deoarece conțin triptofan, o formă de proteină pe care organismul o transformă în serotonină (așa-numitul „hormon al fericirii”), care, la rândul său, vă ajută să vă relaxați și vă îmbunătățește starea de spirit.
Oamenii de știință de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York au descoperit că respectarea unui meniu care include banane și alte alimente bogate în potasiu reduce riscul de accident vascular cerebral.
Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland susțin că bananele pot reduce nevoia de țigări. Motivul este că acestea conțin o cantitate mare de triptofan, care, atunci când este absorbit, este transformat în acid kynurenic în organism. Acest acid ajută la a scăpa de dependența de nicotină.
Bananele de maturitate diferită au efecte diferite asupra sănătății? Există 4 stadii de maturitate și fiecare are propriile caracteristici. Cu toate acestea, ne amintim: în exces, chiar și ceva util se poate transforma în otravă.
S-a demonstrat că bananele necoapte conțin de 20 de ori mai mult amidon rezistent decât cele coapte. Iar dacă sunt păstrate în frigider, conținutul său crește cu 50 la sută.
Această formă de amidon este utilă pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și hrănirea bacteriilor benefice din colon, care în cele din urmă ajută la producerea enzimelor digestive pentru o mai bună absorbție a carbohidraților și vitaminelor din alimente. Bananele ușor necoapte pot ajuta, de asemenea, cu diareea și constipația.
Dacă o banană verde care cântărește 100 g conține aproximativ 3,2 g de zahăr, atunci o banană galbenă conține până la 12 g. Acest fruct devine o sursă excelentă de energie – de exemplu, după un antrenament. În plus, acesta este mai bine absorbit de organism decât fructele verzi.
În plus, trebuie avut în vedere faptul că nivelul de vitamina C dintr-o banană crește în timpul procesului de coacere, dar scade atunci când devine prea coaptă.
Bananele coapte cu pete întunecate pe coajă au transformat amidonul în zaharuri simple, care sunt mai ușor de digerat și pot crește rapid nivelul de zahăr din sânge. O astfel de banană nu mai este foarte utilă pentru persoanele cu diabet și pentru cele care își supraveghează greutatea.
CITEȘTE ȘI: Fructele cu puteri tămăduitoare care apar în Biblie
Nu este recomandat să mâncați banane prea coapte crude, deoarece astfel de fructe încep să fermenteze și chiar miros ușor a alcool – o banană poate conține până la 0,5 g de alcool. Și datorită dulceții lor (cele prea coapte sunt cele mai dulci), ele pot fi folosite pentru coacere și congelare, apoi pasate într-un blender pentru a obține o înghețată naturală și sănătoasă, fără zahăr adăugat.